Suoraan sisältöön

Työtä eläkkeen ohella – Kantarilla kunnioitetaan elämänkokemusta

/ Artikkeli

Kun työ on mielekästä, sitä haluaa tehdä vielä eläkeiässäkin. Markkinatutkimusyritys Kantarin kulttuuri sopii myös seniorityöntekijöille.

Suomen johtavan markkinatutkimusyrityksen Kantarin toimipiste sijaitsee Otaniemessä, mutta puhelinverkkojen, etätyömahdollisuuden ja kansainvälisten verkostojen kautta sen toiminta ulottuu paljon laajemmalle alueelle.

Otaniemen toimiston seinällä onkartta, joka havainnollistaa mistä Suomen kaupungeista ja kunnista kollegoita löytyy. Käytännön syystä heitä on ympäri maata: kun tehdään koko kansan mielipiteitä mittaavaa tutkimusta, kuten eurobarometreja, tarvitaan haastattelijoita jokaisessa maan kolkassa.

Yritys työllistää Suomessa yli 200 henkilöä. Työnkuvat vaihtelevat haastattelutyöstä tutkimus-, konsultti- ja asiakkuustyöhön. Yrityksen toimitusjohtajan Satu Yrjäsen arvion mukaan yrityksen haastattelutyöntekijöistä noin 20 prosenttia on lähellä eläkeikää tai jo ylittänyt sen.

– Pystymme tarjoamaan haastattelutyötä senioreille ja räätälöimään työtaakan tekijän mukaan. Tyypillistä on, että työntekijä alkaa ennen eläkeikää tehdä lyhyempää viikkoa, mutta jatkaa työntekoa vielä eläkeiän saavutettuaan. Lisäksi osa eläkkeellä olevista työtekijöistämme tekeeedelleen projektiluontoista työtä tarpeen mukaan, Yrjänen kertoo.

Työelämä pitää pirteänä

Työn joustava luonne ei yksistään selitä senioreiden merkittävää osuutta henkilökunnasta. Vaikka Kantar tarvitsee koko ajan myös nuoria ja uusia osaajia työyhteisöönsä, niin yrityksessä nähdään elämänkokemus ja sen tuoma osaaminen erityisenä voimavarana.

– Puhumme liikaa iästä! Tärkeämpiä tekijöitä ovat osaaminen,kunto, jaksaminen ja motivaatio. Kun puhutaan asiantuntijoista, niin meillä kaikilla on oma historia ja elämänkokemus. Me mietimme, miten voimme ammentaa siitä asiakastyöhön.

Yrjänen lukee iän tuoman elämänkokemuksen suureksi eduksi markkinatutkimustöissä.

– Etenkin haastattelijoiden työ on pitkälle ihmiskohtaamisia, ja niissä jos missä elämänkokemuksen tuomasta ymmärryksestä ja sosiaalisista taidoista on apua. Konsulttien ja asiantuntijoiden kohdalla taas voi olla kyse pitkistä asiakassuhteista, jotka jatkuvat hedelmällisinä vielä asiantuntijan saavutettua eläkeiän.

Yksi Kantarin eläkeikäisistä työntekijöistä on Arto Halonen. Kun Kantarilta otettiin yhteyttä ja pyydettiin osa-aikaiseksi tutkimushaastattelijaksi, markkinointialalla pitkän uran tehnyt Halonen suostui heti.

– Eläkkeelle jäädessäni koin, että tämä ei vielä ollut tässä. Minulla on vielä virtaa ja paljon annettavaa, kuvailee Halonen.

Työelämässä jatkaminen on toisaalta myös keino pysyä pirteänä.

– En halunnut passiovoitua ja jäädä sohvalle makaamaan. Olen perustellut työntekoa itselleni sillä, että näin lykkään dementiaa. Aion jatkaa niin kauan, kun minut pidetään!

Jaksamisen kannalta on tärkeää, että työ tuntuu merkitykselliseltä ja palkitsevalta. Haloselle raha ei ole ensisijainen motivaattori jatkaa työtä eläkkeen rinnalla, vaan nimenomaan työn mielekkyys motivoi. Sosiaaliset kohtaamiset niin työkavereiden kuin haastateltavien kanssa ovat hänelle työn suola.

Myös Yrjänen korostaa merkityksellisyyden tärkeyttä työssä jaksamisen kannalta. Hänelle uuden oppiminen on se, mikä tekee työstä merkityksellistä. Tutkimusyrityksessä tarvitaan Yrjäsen mukaan älykästä uteliaisuutta.

– Tämä on oikeasti innostava ala. Olemme ihan ytimessä, tutkimme mitä tulevaisuus tuo tullessaan! Voimme auttaa yrityksiäniin asiakaskokemuksen, brändien, innovaatioiden kuin dataymmärryksen rakentamisessa. Tuomme selvästi lisäarvoa liiketoimintaan. Kuulemme ja näemme paljon, ja itsekin viisastumme samalla, hän sanoo.

Johtaminen kuuluu kaikille

Yrityksen tarina alkoi vuonna 1945 kun kansainvälisesti verkostoitunut Artturi Raula inspiroitui tapaamisestaan markkinatutkimuksen pioneerin, yhdysvaltalaisen George Gallupin kanssa. Vuosien varrelle on mahtunut monenlaista vaihetta.

Vuoden 2011 yrityskauppojen myötä yritys on nyt osa maailman suurinta markkinointiviestinnän konsernia, jolla on toimintaa yli 90 maassa. Alan positiiviset muutokset pitävät toimitusjohtajan kiireisenä ja vaikuttavat osaltaan myös yrityskulttuuriin.

– Minulle sopii erittäin hyvin uusien asioiden omaksuminen nopeasti ja niiden vieminen käytäntöön yhdessä henkilöstön kanssa. Olemme luoneet yhdessä ways of workingit – kolme asiaa, jotka tukevat kansainvälistymistäja yhdessä tekemistä asiakkaidemme kanssa. Ne ovat ”asiakkuuksia aktiivisesti ja intohimolla”, ”yhdessä enemmän tuloksellisesti” ja ”johtaminen kuuluu kaikille”, kuvailee Yrjänen.

Toimitusjohtaja iloitsee siitä, että henkilökunta on omaksunut johtamisen ja päätöstenteon omaksi alueekseen.

– Johtamistyylini on sellainen, että kuuntelen tosi paljon, keskustellaan ja luodaan yhdessä. Ohjeet eivät tule ylhäältä päin annettuna. Päätökset tehdään itse – jokaisella on vastuu arjen työstä. Joskus epäonnistutaan, mutta mitä sitten, tehdään vain korjausliike.

Yrjänen haluaa pitää kiinni Kantarin henkilöstön yhteishengestä.

– Tavoitteet ovat kovat ja yritysmaailma tuntuu menevän enemmän ja enemmän ryppyotsaisemmaksi ja tosikkomaiseksi. Me pyrimme vähän ravistelemaan sitä, pitämään yhdessä myös hauskaa ja juhlistamaan onnistumisia.

Tasapainoa työn ja kodin välillä

Kun työ on mielekästä, saattavat päivät venyä huomaamatta. Yrjäsellä on omakohtaista kokemusta siitä, kun työ vie mukanaan.

– Olen aina tykännyt tehdä töitä. Muistan kun lapseni olivat pieniä. Tein töitä kotona, kun pienet kädet tarttuivat kasvoistani kiinni ja lapsi pyysi minua lopettamaan työnteon. Se herätti ajattelemaan.

Kenties juuri näiden muistojen takia toimitusjohtaja on tarkka työn ja kodin tasapainon löytämisestä myös henkilöstön kohdalla.

– Pyrimme tunnistamaan ongelmakohdat etukäteen, ennaltaehkäisevästi ja antamaan tukea ajoissa. Asiantuntijatyössä voi joutua venymään ja tekemään pitkää päivää. Joskus esimies joutuu puuttumaan ja lähettämääntiimiläisen kotiin vapaalle.

Yrityskulttuurilla ja esimiestyöllä on tärkeä osa työntekijöiden jaksamisessa, mutta Yrjänen muistuttaa, että vastuu omasta hyvinvoinnista on lopulta työntekijällä itsellään.

– Hektisessä etätyömaailmassa omasta jaksamisesta pitää pitää huolta, ja työn ja kodin tasapainosta huolehtia. Tämä vaatii itsensä johtamista ja itsekkyyttäkin. Täytyy osata ottaa aikaa itselleen.

Myös intohimotyö vaatii rinnalleen harrastuksia ja vapaa-aikaa. Halonen nauttii eläkkeen ja joustavan työn suomasta vapaudesta. Keväisin hän matkustaa puolisonsa kanssa Madeiralle useaksi viikoksi lomailemaan. Osa-aikatyön rinnalla hän harrastaa yhdistystoimintaa, sukututkimusta ja kamerakerhoa. Yrjänen taas saa vastapainoa työlle perheen ja kotoilun lisäksi tanssiharrastuksesta.

– Se on minulle ihan henkireikä. Kun pääsen tanssitunnille latinotunnelmiin, niin energiaa taas riittää!

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>