Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Vinkit kesätyöntekijöiden vakuuttamiseen

/ Artikkeli

 

Kesätyöntekijöitä tarvitaan tänäkin vuonna monissa yrityksissä, yhteisöissä ja kotitalouksissa. Yksinkertaisilla ohjeillamme hoidat kesätyöntekijöiden työeläkevakuutukset kuntoon ajoissa.

Jokaisen kesä- ja kausityöntekijöitä palkkaavan työnantajan on tärkeää tietää, mitä vakuutuksia työntekijöille tarvitaan. Työnantajan velvollisuus on huolehtia työntekijöille

  • työeläkevakuutus eli TyEL-vakuutus
  • työtapaturma- ja ammattitautivakuutus
  • ryhmähenkivakuutus sekä
  • työttömyysvakuutus. 

Lakisääteisten vakuutusmaksujen lisäksi työnantajan tulee huolehtia työntekijän sairausvakuutusmaksujen maksamisesta verottajalle.

Työnantaja hoitaa työeläkevakuuttamisvelvollisuutensa tekemällä palkkailmoituksen tulorekisteriin. Palkanmaksun yhteydessä työnantaja pidättää jokaisesta palkasta työntekijän työeläkemaksun. Työntekijälle kertyy eläkettä tehdystä työstä, kun TyEL-vakuuttaminen on hoidettu kuntoon.

Missä tilanteessa kesätyöntekijälle tulee ottaa työeläkevakuutus?

Työntekijä vakuutetaan TyEL-vakuutuksella, kun hän on 17−68-vuotias ja hänelle maksetaan palkkaa vähintään 65,26 euroa kuukaudessa. Jos kuukausipalkka on tätä pienempi, on TyEL-vakuuttaminen vapaaehtoista.

Miten kesätyöntekijän työeläkevakuutus hoidetaan?

1. Ota TyEL-vakuutus heti, kun tiedät työsuhteen alkamispäivän. Tarvitset vakuutuksen viimeistään ensimmäisen palkanmaksun yhteydessä, jolloin ilmoitat työntekijän ansiot tulorekisteriin. Myös alaikäisille ja ulkomaalaisille työntekijöille maksetut palkat tulee ilmoittaa. Työntekijöiden ansiot on ilmoitettava tulorekisteriin pääsääntöisesti 5 päivän kuluessa palkanmaksusta. Ilmoituksissa ei ole euromääräistä alarajaa.

Ota TyEL-vakuutus

2. Jos sinulla on voimassa oleva TyEL-vakuutus ympärivuotisia työntekijöitä varten, kesätyöntekijät vakuutetaan samalla TyEL-vakuutuksella. Käytä tulorekisteri-ilmoituksessa samaa vakuutusnumeroa (eläkejärjestelynumeroa). Ansiot on ilmoitettava tulorekisteriin pääsääntöisesti 5 päivän kuluessa palkanmaksusta. Sinun ei tarvitse ilmoittaa määräaikaisesta kesätyöntekijästä meille Eloon erikseen.

Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tulorekisteristä

Vinkit kesätyöntekijöiden palkkaamiseen

1) Kartoita kesätyöntekijöiden tarve. Mieti, missä tehtävissä tarvitset eniten apua ja suunnittele huolella kesätyöntekijöiden toimenkuvat. Näin saat käsityksen siitä, riittääkö yksi vai tarvitaanko useampia kesätyöntekijöitä ja osaat hakea juuri oikeanlaisia työntekijöitä.

2) Varaudu palkkaamisen kustannuksiin. Me Elossa olemme apunasi, kun suunnittelet työntekijän palkkaamista ja pohdit palkkaamisesta koituvia kuluja. Palkkalaskurimme avulla voit arvioida yhden tai useamman työntekijän palkkaamisen kokonaiskustannuksia. Saat palkkalaskurista arvion TyEL-maksujen ja palkan sivukulujen määrästä muutamalla klikkauksella. 

Kokeile Elon palkkalaskuria

3) Tee kirjallinen työsopimus. Sopimukseen on hyvä kirjata ainakin työsuhteen alkamispäivä ja kesto, työaika ja -tehtävät, palkan suuruus sekä määräaikaisuuden peruste. Tarpeen tullen sopimukseen tulee myös sovellettava työehtosopimus. Tarkista lisäksi työehtosopimuksesta, onko siinä palkan osalta velvoitteita tai määräyksiä nuorien työntekijöiden osalta.

4) Varaa riittävästi aikaa perehdytykseen. Erityisesti nuoret työntekijät tarvitsevat alkuun enemmän tukea. Onnistunut perehdytys voi tarjota sinulle motivoituneen ja osaavan työntekijän myös kesän jälkeen. Mitä paremmin huolehdit kesätyöntekijästäsi rekrytoinnin alusta aina työsuhteen loppuun saakka, sitä tyytyväisempi kesätyöntekijäsi on ja sitä varmemmin saat hyvän työntekijän myös seuraavaksi kesäksi. Samalla nuori kesätyöntekijä saa onnistuneen kokemuksen kesätyöstä ja hyvän alun omaan työelämään. Näin ollen myös työnantajakuvasi paranee.

5) Anna palkkalaskelma ja työtodistus. Toimita kesätyöntekijälle jokaisen palkanmaksun yhteydessä palkkalaskelma. Muista vielä kesän päätteeksi antaa kesätyöntekijällesi työtodistus.

Lisätietoja

Ota TyEL-vakuutus >

Lue lisää TyEL-vakuuttamisesta >

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>